Coffee Mama schenkt koffie met Surinaamse roots

Maak kennis met Coffee Mama: de eerste ondernemer die binnenkort de deuren opent in Jonas’. Zoals de naam al doet vermoeden, is Coffee Mama een koffiezaak. Maar het is meer dan dat. Eigenaar Daphne Beuker, die overigens ook woont in Jonas’, vertelt over het duurzame concept van Coffee Mama.

De dag beginnen met een goede kop koffie is voor veel mensen een ritueel. Als je woont in Jonas’ loop je hiervoor gewoon naar beneden en zit je goed bij Coffee Mama, in de zogenaamde ‘plint’ van het gebouw, naast de Huiskamer. Coffee Mama is een koffiezaak met wortels in Paramaribo, waar Daphne sinds 2014 afwisselend woont. In Jonas’ brengt ze de Caribische ‘soul’ naar Nederland.


 Image

Hoe is Coffee Mama ontstaan?

Daphne: “Suriname is een prachtig land en heeft mijn hart gestolen. Ik wilde meer weten over Suriname, dus ben in de geschiedenis gedoken. Zo ontdekte ik dat er vroeger volop koffie werd geproduceerd in Suriname. Die productie is in de loop der jaren verdwenen, terwijl de landen om Suriname heen op wereldmarktniveau koffiebonen verbouwen. Met Coffee Mama wil ik dit weer terugbrengen in Suriname. Niet alleen door het te produceren, maar ook door de koffiebonen zelf te branden en te verkopen in mooie koffiebars.”

Hoe brengen jullie dat oude ambacht terug?

“In het gebied Brokopondo werken we samen met een vrouwenorganisatie die grond beschikbaar stelt. Hier maken we een plantage om onze eigen koffiebonen te verbouwen. Daarbij werken we samen met een landbouwdeskundige, zodat we dit biologisch en duurzaam kunnen doen. Ondertussen geven we vrouwen die hier wonen een kans om zelf hun gezinnen te onderhouden en creëren we banen voor de jeugd. Coffee Mama staat voor verbinding, puurheid en trots.”

Binnenkort komt Coffee Mama naar Jonas’. Waarom deze locatie?

“Het concept van Jonas’ sluit aan bij onze ambities. De communitygedachte en het gevoel van thuiskomen sluit aan bij de warmte en gezelligheid die zo kenmerkend zijn voor de Caribische cultuur. Ook de duurzame aspecten van het gebouw en de manier waarop hout is toegepast, sprak ons aan. Alles ziet er schitterend uit. Dat gaat straks goed matchen met onze kleurrijke inrichting in Coffee Mama.”

Waarvoor kunnen mensen bij jullie langskomen?

“Voor lekkere koffie! Koffie die van boon tot bar eerlijk is geproduceerd. We hebben diverse Caribische specials. Een voorbeeld is de koffie Orgeade, met een lekkere siroop van amandelen uit Suriname. Daarnaast kun je straks een koffie met extra pit of een Caribisch zoetje verwachten.”


 Image

En wat staat er naast koffie nog meer op de kaart?

“Voor de theeliefhebbers is er Surinaams geteelde thee, zoals Marva en Moringa. Daarnaast maken we zelf verse Caribische snacks en zoetigheden. Denk aan empanada’s, Surinaamse Bara en bakkeljauwkroketten. We maken het eten zo zuiver mogelijk en willen dat ons assortiment voor mensen uit verschillende culturen toegankelijk is. Tot slot bieden we ook ingrediënten aan om zelf thuis de lekkerste koffie te zetten, maar ook kleurrijke koffiestomers en andere leuke items uit de Caraïben.”

Vanaf wanneer kunnen mensen van al dit lekkers gaan genieten?

“We hopen eind dit jaar of net na de jaarwisseling open te gaan. Vanaf dan zijn we 7 dagen per week van 7 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds open. Je kunt bij ons je bestelling meenemen, maar uiteraard ook een plekje kiezen in de zaak of op het terras als dat open is. En je kunt ook flexwerken in Coffee mama! Iedereen is welkom!”

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Jonas’? Volg ons op @jonas_ijburg of schrijf je in voor de nieuwsbrief.