Duurzaamheid


 Image
Wonen in Jonas’ is heerlijk leven in een wondere, inclusieve wereld. Jonas’ is BREEAM Outstanding gecertificeerd, dus ultra-duurzaam. Daarmee is Jonas’ niet alleen een architectonisch baken voor IJburg, maar ook een van de meest duurzame gebouwen van Nederland.

 Image

BREEAM

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE), een Engelse onderzoeksinstantie enigszins vergelijkbaar met het Nederlandse TNO. De Dutch Green Building Council heeft met hulp van marktpartijen deze richtlijn geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt. BREEAM-NL is in Nederland hét keurmerk om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovaties te beoordelen op duurzaamheidsprestatie. Wil je meer weten? Download dan deze casestudy over Jonas’ en BREEAM.

Groene materialen

In Jonas’ voeren, naast de imposante zinken gevel, twee hoofdmaterialen de boventoon: hout en beton. Ze hebben beide een hoge duurzaamheidswaarde. Het verantwoord gekapt FSC-hout heeft een lage impact op het milieu. Het gebruik van hout, in combinatie met duurzaam bosbeheer (FSC), levert zelfs een positieve bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. De hoofddraagconstructie van Jonas’ wordt uitgevoerd in ‘groen’ beton, geproduceerd van milieuvriendelijk cement. Om dit te realiseren is gekozen voor milieuvriendelijke cementsoorten zoals hoogovencement. Er wordt secundair toeslagmateriaal gebruikt en de hoeveelheid wapeningsstaal is geoptimaliseerd. Hiermee is het mogelijk de milieubelasting van de betonnen delen met meer dan 30% te verminderen. Door te kiezen voor hout en beton met een lage milieubelasting wordt een gebouw met een zo laag mogelijke milieu-impact gerealiseerd.


 Image

Energie-efficiënt

Een belangrijk uitgangspunt voor een duurzaam ontwerp is de energie-efficiëntie: de juiste balans tussen energiegebruik en wooncomfort. En wel zo fijn: een lagere energierekening. Bij Jonas’ wordt dit gerealiseerd door het gebouw met stadsverwarming te verwarmen en met een koudebron te koelen. Daarnaast wordt voor een gezond binnenklimaat vraaggestuurde, natuurlijke ventilatietoevoer met mechanische afvoer gecombineerd. Het vele, driedubbele glas zorgt voor veel natuurlijk daglicht, terwijl het onnodig warmteverlies voorkomt. Uiteraard komen er op het dak van Jonas’ ook zonnepanelen.