Duurzaamheid


 Image

Duurzaamheid zit Jonas in de genen: het gebouw heeft het unieke Breeam Outstanding keurmerk. Door de materiaalkeuze en de juiste balans tussen energiegebruik en wooncomfort, heeft Jonas’ een minimale impact op het milieu. Buiten op het plein staan insectenhotels en vleermuiskasten, binnen vind je een cluster duurzame ondernemingen die zich op mondiaal niveau onderscheiden hebben.

Jonas’ is het boegbeeld voor de nieuwe manier van wonen: bewust duurzaam, met de service van een hotel. Logeerkamers voor je gasten, een Huiskamer met een koffiebar, een eigen Dakstrand om op te zonnen, elektrische deelauto’s en een inpandige filmkamer. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

In Jonas’ voeren, naast de imposante zinken gevel, twee hoofdmaterialen
de boventoon: hout en beton. Ze hebben beide een hoge duurzaamheidswaarde. Het verantwoord gekapt FSC-hout heeft een lage impact op het milieu. Het gebruik van hout, in combinatie met duurzaam bosbeheer (FSC), levert zelfs een positieve bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. De hoofddraagconstructie van Jonas’ wordt uitgevoerd in ‘groen’ beton, geproduceerd van milieuvriendelijk cement. Om dit te realiseren is gekozen voor milieuvriendelijke cementsoorten zoals hoogovencement. Er wordt secundair toeslagmateriaal gebruikt en de hoeveelheid wapeningsstaal is geoptimaliseerd. Hiermee is het mogelijk de milieubelasting van de betonnen delen met meer dan 30% te verminderen. Door te kiezen voor hout en beton met een lage milieubelasting wordt een gebouw met een zo laag mogelijke milieu-impact gerealiseerd.