In gesprek met de architecten van Jonas'

Welke mensen zitten er eigenlijk achter het ontwerp van Jonas’? We gaan in gesprek met de twee architecten van Orange Architects: Jeroen Schipper en Patrick Meijer.

 

Waar kunnen we jullie al van kennen?
PM: “We hebben een internationale prijs gewonnen met het eerste project dat we in Beiroet hebben gebouwd.”
JS: “Project Jonas’ is eigenlijk het eerste project in Nederland dat nu gerealiseerd wordt. Dat is wel gebruikelijk in de architectuur, dat je twee of drie jaar aan het ontwerpen bent en dan moet er nog minstens zo lang gebouwd worden.”

Wat is nu zo bijzondere aan wonen in Jonas’?
JS: “Jonas’ is echt een speciaal gebouw. We hebben geprobeerd om er echt meer te maken dan alleen maar een woongebouw. Als je met zoveel mensen bij elkaar woont, is het belangrijk dat je ook een aantal dingen deelt.”
PM: “Jonas’ is eigenlijk geen gebouw. Je zou bijna kunnen zeggen dat het een landschap is dat buiten al begint. De parkeergarage en de entree is een rots waar kinderen op en omheen kunnen spelen.”
JS: “Als je binnenkomt, kom je in een hele mooie woonkamer die mensen gewoon kunnen gebruiken als ze daar wonen, maar die ook toegankelijk is voor de buurt. Je kunt hier koffie drinken of eten met vrienden of bij de haard kan zitten zelfs.”
PM: “Je woont in heel Jonas’, en je kunt wel zeggen dat dat uniek is in Nederland.”

Hoe zijn jullie bezig geweest met de duurzaamheid van Jonas’?
PM: “Alles moet getoetst worden aan het duurzaamheidslabel. Dat betekent dat je gedurende het hele ontwerptraject op elke ontwerpbeslissing bewust moet zijn wat de impact is op het gebied van duurzaamheid.”

Wat zijn de verschillen in de woningen?
JS: “In de casco-variant koop je eigenlijk een volledig lege huls die je volledig naar eigen wensen kunt indelen. In de indeelbare variant hebben we een opstelling getekend waarin het appartement is onderverdeeld in verschillende ruimtes. De loft is een wat luxere versie met los meubilair en met een wat hogere standaard van afwerking.”
PM: “Maar eigenlijk koop je gewoon Jonas’. Daar ben je aandeelhouder van. Het is een hele ervaring die je koopt, naast alleen je eigen appartement.”

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen door je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Vergeet ons bovendien niet te volgen op Facebook en Instagram. Vinden we leuk!