Droomwoning op een droomplek: Anya vond haar thuis in Jonas’

Die ene lege kavel aan de haven in IJburg. Als daar ooit gebouwd werd, wilde Anya Hordijk (52) er wonen. In 2019 ontdekte ze al scrollend op Instagram de bouwplannen voor Jonas’. Meteen sprak het gebouw haar en haar partner Paul aan. Dat Jonas’ op de plek kwam waar ze al zo lang haar zinnen op had gezet, was een droom die uitkwam. Anya vertelt over haar liefde voor IJburg én Jonas’.

Anya en Paul wonen aan de havenzijde van Jonas’. Hier hebben ze een appartement met drie verdiepingen. Anya vertelt waarom de keuze op deze plek viel: “Onze droom was om aan de haven te wonen, en vanuit onze woning hebben we daar een prachtig uitzicht op. Het havenzicht betekent dat we het hele jaar op ons balkon van de zon kunnen genieten. Ik kan niet wachten om bij zonsopkomst wakker te worden en uit te kijken over de haven.”


 Image

Een goede buur

Anya is ook heel enthousiast over het community-concept van Jonas’. Ze vertelt: “In het begin wist ik niet precies wat ik me moest voorstellen bij een community. Maar toen ik eenmaal ontdekte hoe het echt zat – je mag meedoen als je wilt, maar kunt je ook terugtrekken als je ergens geen zin in hebt – raakte ik enthousiast. In ons vorige appartement kenden we de buren nauwelijks. Het lijkt me ontzettend fijn om die onderlinge verbondenheid wel te voelen.”


 Image

In Jonas’ woont een diverse groep mensen met verschillende achtergronden. Zelf zijn Anya en Paul allebei half Moluks. Het lijkt hen leuk om hun cultuur te delen én die van anderen te leren kennen. Anya: “Zelf ben ik dankzij een cursus over de Molukse cultuur begonnen met houtbewerken. Van boomstammen maak ik nu tifa’s, Molukse drums. Hoe leuk is het om straks binnen Jonas’ met workshops of events ook over andere culturen te leren? Zo maak je niet alleen kennis met elkaar, maar leer je ook wat over elkaars achtergrond.”


 Image

Heerlijk toeven

Omdat Anya al sinds 2007 in IJburg woont, kent ze de hotspots in de buurt. Ze vertelt: “Ik kom graag bij restaurant NAP. Het personeel en onze buren grappen weleens dat dat onze keuken is. Ook andere eetgelegenheden aan de haven zijn leuk. Het mooie aan het eiland is dat je alles om de hoek hebt. Winkels, sporten, ontspannen: je hoeft nooit ver weg. In de zomer is het bovendien aan het stadsstrand heerlijk toeven.”

“IJburg is voor mij de perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Aan mensen die nieuw zijn in het gebied, raad ik aan om de wandelschoenen aan te trekken of de fiets te pakken en zo lekker de omgeving te verkennen. Ik hoop dat ze er net zo gaan houden als ik.”


 Image

Wil jij op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in Jonas’? Volg ons op Facebook en Instagram en schrijf je in voor de nieuwsbrief.