Jonas’ wint BNA Beste Gebouw van 2023

Jonas’ is uitgeroepen tot het Beste Gebouw van het Jaar! De vakjury van deze architectuurprijs loofde Jonas’ als voorbeeldproject voor duurzaam, betaalbaar én collectief wonen in de dichtbevolkte stad. Uiteraard zijn wij ontzettend trots op het winnen van deze prestigieuze prijs.

Sinds 2006 reikt de Branchevereniging van Nederlandse Architecten (BNA) een prijs uit aan het gebouw dat ‘de meeste meerwaarde levert voor mens en maatschappij’. Dit jaar ontving BNA maar liefst 109 inzendingen. Van deze inzendingen bleven in totaal 12 nominaties over. Tijdens de feestelijke prijsuitreiking in De Koepel in Haarlem op 11 mei 2023, is Jonas’ verkozen tot winnaar.


 Image

Voorbeeld voor de toekomst

Jonas’ ontving lof op alle fronten. Zo waardeerde de jury het gebruik van natuurlijke, bio-based materialen zoals hout. Juryvoorzitter en oud-minister Ed Nijpels vindt dit moderne gebouw aan de haven van IJburg een inspiratiebron voor andere architecten. Hij zei daarover: “Om het Nederlandse doel van 50% circulair bouwen in 2030 te halen, is het cruciaal dat deze voorbeelden op grote schaal navolging krijgen.”

Ook het community-aspect kon rekenen op positieve reacties. De jury was vooral enthousiast over de focus op sociale verbinding. Door woningnood gaat er nu veel aandacht naar aantallen woningen. De jury hoopt dat Jonas’ laat zien dat je veel woningen kunt bouwen – Jonas’ telt er 273 – en tegelijkertijd waarde kunt toevoegen voor de wijk én de mensen die er wonen.


 Image

Unieke prestatie

Het is uitzonderlijk dat de prijs voor het Beste Gebouw van het Jaar deze keer naar een woongebouw ging. Dat gebeurde namelijk pas twee keer eerder: in 2007 en 2012. Veel vaker wonnen zogenaamde ‘utiliteitsgebouwen’, zoals stations, musea of hotels. Dit maakt het voor ons extra bijzonder dat Jonas’ dit jaar de jury wist te overtuigen.

Voor het ontwerp liet architectenbureau Orange Architects zich inspireren door het Bijbelverhaal van Jonas. In dit verhaal wordt Jonas opgeslokt door een walvis. Vervolgens brengt hij daar drie aangename dagen door. De jury zei hierover: “De architecten zijn er dubbel en dwars in geslaagd om het grote woongebouw van binnen avontuurlijk en behaaglijk te maken.”


 Image

Hoofdprijs voor bewoners

Bewoners van Jonas’ reageren enthousiast op het nieuws dat het gebouw waarin zij wonen is gekozen tot beste gebouw van het jaar. Zo vertelt één van hen op Facebook: “Superleuk en gefeliciteerd. Maar eerlijk gezegd… als bewoner voelt het nog het meeste als de hoofdprijs.” Een ander zegt op Instagram: “Super tof om in het beste gebouw van het jaar te wonen. Ik vind het een cadeautje. Prachtig.”

Deze reacties onderstrepen wat Ed Nijpels al zei tijdens de prijsuitreiking: “Jonas’ is een beleving en een prototype voor de toekomst.” En hoewel we blij zijn met het winnen van de prijs voor het Beste Gebouw van het Jaar, maken deze reacties van bewoners ons zo mogelijk nog blijer. Want uiteindelijk zijn zij degenen voor wie Jonas’ is gebouwd.

Benieuwd naar het juryrapport? Dat lees je hier.